Тролейбуси: цікаві факти

Цікаве про тролейбуси та мережі, від народження до сьогодення


127 років тому — 1 квітня 1890 року — дали патент на тролейбус у США. Його отримав бельгійський емігрант Шарль Ван Депуле. Він створив «тролейбусний ролик» — струмоприймач. Мав вигляд штанги з роликом на кінці. Цей струмоприймач знімав напругу з електропроводів за допомогою колеса і штанги, яку встановили на даху. Але тоді цей механізм не отримав широкого поширення.
Країною народження тролейбуса є Німеччина. У 1882 році «безрельсовий трамвай» спроектував інженер Вернер фон Сіменс. Тоді тролейбус називали «електромотом» скорочено від «електричного мотору». Транспорт мав вигляд звичайного возу, куди поміщались 4-5 людей без водія. Мав 2 електродвигуни потужністю 3 к. с. і швидкістю 12 км/год. На візок встановили противагу, щоб той не перекидався. Посередині «електромота» стояла щогла, яка з’єднувалась із кабелем. Електродвигун запускався синхронно з тяговим двигуном тролейбуса.

  • Назва «тролейбус» має англійське коріння. Слово виникло від поєднання «trolley» — трамвайний вагон — і «bus» — автобус.
  • Найдовший тролейбусний маршрут у світі побудували у Криму. Його протяжність 86 км — між Сімферополем і Ялтою.
  • Найдорожчі тролейбуси їздять в ОАЕ у місті Абу-Дабі. Тролейбуси там коштують більше мільйона євро кожен. Їх виробляє німецька компанія Viseon. Транспорт розрахований на 120 пасажирів — студентів, бо курсує між університетом і студмістечком. Має доступ до wi-fi, подвійне тоноване скло, потужні кондиціонери і повітряні завіси біля дверей, щоб захищати від спеки.
  • У 2013 році у Швейцарії запустили тролейбус без проводів. Курсує у Женеві. Він не має контактних ліній електропередач. Тролейбус обладнали спеціальними акумуляторами, енергетичний запас яких відновлюється на зупинках за кілька секунд. Машина підключається до спеціальних пристроїв, поки входять і виходять пасажири.
  • Перший тролейбусний маршрут у Києві мав довжину 3,5 км і простягався по вулиці Червоноармійській до площі Льва Толстого. Тролейбусний парк знаходився в районі нинішньої Либідської площі.
  • Наприкінці 1990 року довжина тролейбусної мережі Києва склала 317,9 км, кількість рухомого складу — 1125 одиниць, а кількість тролейбусних маршрутів — 31. Станом на зараз інвентарний парк тролейбусів становить 614 одиниць, які обслуговують 50 маршрутів.

 

Написать комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *